ERF- EN SCHENKBELASTING

EEN ERFENIS OF SCHENKING, WAT NU?

Als je tijdens je leven vermogen schenkt aan je kinderen of een derde, dan is er vaak schenkbelasting verschuldigd. Natuurlijk niet over een verjaardagscadeau, wel als het om grotere bedragen gaat.

Er zijn mogelijkheden om deze schenkbelasting uit te stellen, of zelfs te voorkomen. Maar dan moet je die kansen wel kennen, en weten te benutten. 

Erfbelasting wordt geheven bij de vererving van de nalatenschap, dus na je dood. De tarieven en de vrijstellingen voor de schenk- en erfbelasting zijn gelijk. De schenkbelasting is dus eigenlijk een voorschot op de toekomstig door de erfgenamen verschuldigde erfbelasting. Betaling van schenkbelasting kan daarom als een liquiditeitsnadeel worden gezien. Door slim gebruik te maken van de jaarlijkse vrijstelling voor de schenkbelasting, kun je echter wel toekomstige erfbelasting besparen.

Gesprek over erf- en schenkbelasting.

Erf- en schenkbelasting: voelt vaak als onrechtvaardig

OVERLIJDEN EN ERFENIS

Er is geen belasting die zo onrechtvaardig gevonden wordt als de erfbelasting. Tijdens je leven heb je immers al inkomstenbelasting betaald over je inkomen, BTW over je aankopen en ook nog eens die veel te hoge box 3 heffing over je vermogen. En dan moeten je kinderen, na je dood, ook nog eens belasting betalen over de erfenis die ze krijgen. Het draagvlak voor de erfbelasting is dan ook niet groot in onze samenleving.

"Waarom moeten mijn kinderen ook nog erfbelasting betalen over mijn nalatenschap? Daar is toch al belasting over betaald?!?"

Bovendien is het overlijden van een dierbare al verdrietig genoeg. Er moet veel geregeld worden, en dan komen ook de financiële zaken nog op de hoek kijken. Hoe wordt de nalatenschap afgewikkeld? Wie erft wat? Kan de langstlevende partner in het huis blijven wonen? Allemaal vragen die opkomen en waar wij je graag bij helpen. Het geeft rust als je inzicht hebt in je financiële situatie. Wacht daarom niet te lang om je financiële situatie eens goed in beeld te brengen. Tijdens leven kun je vaak nog dingen regelen, bijsturen, waardoor je veel belasting kunt besparen. Want zeg nou zelf: je hebt toch ook liever dat je vermogen straks zoveel mogelijk bij je (klein)kinderen terecht komt, en dat de fiscus zo min mogelijk mee deelt?

SCHENKEN MET DE WARME HAND

Schenken is niet alleen leuk, je kunt er ook geld mee besparen. Als je kinderen hebt, zullen zij waarschijnlijk ook erven. Maar waarom zou je ze niet nu al steunen? Er zijn genoeg manieren waarop je dat kunt doen.

Gebruik maken van een familiebank of het opstellen van een gedegen schenkingsplan: wij adviseren en begeleiden je graag. Het opzetten van een familiebank, waarbij je geld leent aan je kinderen waarmee ze hun eigen woning financieren, is voor ouder én kind gunstig. En het leuke is: de fiscus betaalt mee! Ook dat is estate planning.

Maar ook als je het vermogen liever nog in eigen beheer houdt, maar de kinderen wel wilt schenken, zijn er mogelijkheden. De schenking op papier is daar een voorbeeld van. De kinderen krijgen dan een bedrag geschonken, maar het geld niet daadwerkelijk in handen. Zo hoef je er niet bang voor te zijn dat je zuurverdiende geld ineens wordt besteed aan de dure hobby van je zoon of dochter. Zo schenk je vermogen, maar blijf je voorlopig nog wel aan de touwtjes trekken. Onze planning gaat namelijk niet alleen om het behalen van mogelijke fiscale voordelen, het draait er vooral ook om dat je zelf voldoende geld beschikbaar over houdt om onbezorgd van te leven.

"Mijn Stelvio adviseur besprak de schenkings mogelijkheden voordat wij er zelf over hadden nagedacht. Dat noem ik nu pro-actief."

OOK BIJ SCHENKING EN ERFENIS KIJKT JE STELVIO ADVISEUR GRAAG MEE

We kijken naar de mogelijkheden van schenken en het behalen van fiscale voordelen door een goede planning

Dat zijn belastingvoordelen, nu en in de toekomst, waardoor je zaken los kunt laten.

WAAROM KIEZEN VOOR FINANCIELE PLANNING VAN STELVIO?

Je wilt dat jouw vermogen geheel naar eigen wens overgaat naar een volgende generatie tegen zo min mogelijk erfbelasting en schenkbelasting. Dat kan familie zijn, maar bijvoorbeeld ook een goed doel. De overgang van vermogen kan op meerdere momenten in het leven aan de orde zijn. Denk hierbij aan trouwen, geboorte van (klein)kinderen, echtscheiding bedrijfsopvolging of overlijden. Tref tijdig juiste fiscale en juridische maatregelen. Jouw Stelvio Belastingadviseur kijkt graag met je mee.

  • Onze adviseurs kennen hun klanten en weten wat ze belangrijk vinden

  • Wij adviseren met oog voor jouw wensen

  • We kennen de regels en weten dus waar je kunt besparen

  • We optimaliseren onze planning, zodat de belastingdienst krijgt waar ze recht op heeft, maar ook geen cent meer

INTERESSE IN ONZE DIENSTVERLENING

Fijn dat je interesse hebt in de diensten van Stelviuo Belastingadviseurs. In wat we doen en wat we voor je kunnen betekenen. Maar nog liever hebben we het met jou over jouw financiële en fiscale vragen en uitdagingen. Op onze website vind je al veel informatie over ons en waar we voor staan. Wil je meer weten? Aarzel dan niet om contact op te nemen.