Eenmanszaken krijgen een nieuw BTW-nummer

In oktober hebben ondernemers die een eenmanszaak drijven van de Belastingdienst een nieuw BTW-identificatienummer ontvangen, het BTW-ID. In totaal hebben ongeveer 1,3 miljoen ondernemers dit nieuwe BTW-ID ontvangen.

PRIVACY BETER GEWAARBORGD

In het nieuwe BTW-ID is het burgerservicenummer (BSN) van de ondernemer niet langer verwerkt. Dat moet zorgen voor een betere bescherming van de privacy van de ondernemer. Het nieuwe BTW-ID is geldig vanaf 1 januari 2020. De belastingdienst heeft de brieven in oktober verzonden, zodat een ondernemer al voorbereidingen heeft kunnen treffen, zoals het aanpassen van briefpapier en het informeren van het administratiekantoor.

BTW-ID GELDT VANAF 2020

Het BTW-ID is een persoonlijk en uniek nummer dat bestaat uit een reeks van veertien tekens. Vanaf 1 januari 2020 moeten ondernemers het BTW-ID op facturen en hun website vermelden om zich te identificeren als BTW-plichtig ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen. Voor handel binnen de EU is het belangrijk dat mensen met een eenmanszaak hun BTW-ID tijdig doorgeven aan hun leveranciers.

Vreemd genoeg houden ondernemers hun huidige BTW-nummer voor communicatie met de Belastingdienst en dus voor de BTW-aangifte. Je krijgt straks dus twee BTW nummers: één nummer voor extern gebruik dat niet te herleiden is naar jou als ondernemer, en één nummer voor communicatie met de belastingdienst. Dit laatste nummer blijft ongewijzigd ten opzichte van nu en is gebaseerd op je eigen BSN nummer.

Heeft u na het lezen van dit dienstbericht interesse?

Neem dan gerust met ons contact op voor een vrijblijvend gesprek.